Tko je izbacio Hrvatsku sa Eura

Piše: Stjepan Starčević

Ne, ovdje ne želim da kukam i izigravam generala poslije bitke. Neke stvari mi cijeli dan ne idu iz glave. Razmišljam o razlozima ispadanja naše reprezentacije. Čitam UEFA je kaznila s 80 000€ HNS zbog nedoličnog ponašanja huligana (nemogu ih nazvati navijačima) na utakmici s Italijom. HNS je već kažnjen zbog huligana poslije utakmice s Irskom s 25 000€. Neznam po koji put su nas novčano kaznili. Već su kažnjavali naše klubove, sad i reprezentaciju, a nedavno je čak i na utakmici ženske hrvatske reprezentacije  bilo bacanja baklji. Očigledno se naša nogometna močvara ne može isušiti s par novčanih kazni koji uostalom ne idu iz džepova onih koji su za te kazne i odgovorni.  Odmah poslije utakmice protiv Italije UEFA je prijetila da će kazna biti za primjer drugima. Za očekivati je da nam (ne daj Bože) u sljedećoj rundi kvalifikacija oduzmu par bodova.

Evropsko prvenstvo u nogometu je za UEFU jedan veliki biznis. Tu se okreću milijarde Eura. Pa zar onda u jednom takvom poslu može biti riječi o slučajnosti. Ne, tu nema slučajnosti. Kad pogledamo tko je sve do sada ispao. Nakon prvog dana kad su igrali Rusija – Češka i Grčka – Poljska vidilo se da Rusija i Poljska igraju vrlo lijep nogomet i djeluju moćno, barem Rusija. Jedino što nije bilo dobro to su njihovi navijači. I Rusi i Poljaci su kažnjeni zbog svojih nazovi navijača. Kako se i nakon drugih utakmica situacija s navijačima ne mijenja ishod s ovim dvijema reprezentacijama nam je poznat. Rusi i Poljaci ispadaju s Eura, a sudije se u ovim utakmicama nisu baš proslavili. Zar se nije ista situacija desila i Hrvatskoj. Hrvatski huligani (svaka čast našim navijačima) su ostali dosljedni svog „ponašanja“ i mislim da je UEFA odlučila očistiti Euro od takvih „navijača“. Svatko onaj tko je gledao jučerašnju utakmicu izmedju Hrvatske i Španije mogao je vidjeti koliko je UEFA moćna. Postavljaju nam sudca koji je u Njemačkoj u jednoj sezoni bio proglašen najlošijim sudcem. I pored toga što sude praktično pet sudaca oni ne vide (slučajno) dva penala za našu momčad. UEFA je uvela pet sudija ne da bi bolje vidili i bolje sudili, nego da smanje odgovornost glavnog sudije. Dok ovo pišem igra se utakmica izmedju Ukrajine i Engleske Upravo je 62 minuta i sudije ne dosudjuju siguran gol jer je lopta prešla crtu gola. Linijski sudija kod gola je udaljen svega dva - tri metra. Ovo na Euro je pravi Timski rad izmedju UEFE i sudijske organizacije.

I što sad. Ostaje nam da se nadamo da će UEFA ostati kod ovih kazni  i da neće kazniti našu reprezentaciju oduzimanjem bodova, što bi najviše pogodilo ovu zaista sjajnu generaciju. Možda nam UEFA na ovaj način želi reći da je krajnje vrijeme da isušimo nogometnu močvaru jer oni sigurno neće tolerirati ono što je kod nas na našim utakmicama sasvim normalno.

Da li sam ovim razmišljanjima u pravu vidjet ćemo sljedećih par dana. Ukoliko se smire tribine i ne bude divljačkog „navijanja“ znači da je UEFA imala pravo što je odstranila takve „navijače“ . Medjitim ostaje gorčina što su zbog tih huligana ispale takve reprezentacije kao što je bila Hrvatska. Navijačima pravog nogometa je još teže jer  kako shvatiti da nismo ispali zbog toga što su naši igrači loše igrali (naprotiv igrali su super), nego što smo imali loše „navijače“. Huligani su izbacili Hrvatsku s Eura.