Nicole Jukić – svestrana pjevačica iz Kassela

Piše: Stjepan Starčević (CroExpress)

Nikole Jukić je rođena 1986. godine u Kasselu. Već s 4 godine ide na turneju sa svojom šestoročlanom obitelji. Njihovi nastupi su humanitarne prirode jer nastupima potpomažu humanitarne akcije vođene zbog domovinskog rata. Nicole je svestrana umjetnica jer pored pjevanja ona piše pjesme i svira klavir i violinu. Nedavno joj je izašao album prvijenac „Free“. Na njemu se nalazi 13 prekrasnih pjesama. Tu dolazi do izražaja sva ljepota Nicolinog glasa. Pjesme predstavljaju mješavinu energičnih ritmova i laganih balada koje „diraju u dušu“. Mnogi glazbeni kritičari slažu se u ocjeni da se radi o vanserijskom talentu, te da Nicole stoji na početku vrlo uspješne karijere. „Vjeruj u sebe i u stvari koje radiš“, stihovi su iz njezine pjesme „Faith“ , a oni su ustvari njezin životni moto. Što sebi postavi kao cilj, to i ostvari. Tako je i uspjela da uspostavi saradnju sa producentom Cristianom Lohrom u čijem su studiju u Abensbergu snimala i takva imena kao Gianne Nannini i Joss Stone.

Osim što redovno nastupa sa svojom grupom, Nicole je diplomirala glazbu i germanistiku, pohađala je intenzivni tečaj za musical u Hamburgu, predaje pjevanje na školi Hegelsberg te u Guxhagenu i koristi svaku mogućnost kontaktiranja s drugim umjetnicima. Aktivna je i na hrvatskoj glazbenoj sceni u Njemačkoj, gdje je bila članica prvog hrvatskog bend-aida «Crounitas» u inozemstvu. U Hrvatskoj redovito boravi, a jadransko more joj je, kako priznaje, često poslužilo kao inspiracija za pisanje novih pjesama. I nakon izlaska prvog albuma ostala je „čvrsto na nogama“, ne misli samo na sebe, nego 99 centi od svakog prodanog CD ide u humanitarne svrhe.

2008 godine dobila je priznanje Večernjeg lista kao najpopularnija hrvatska pjevačica u iseljeništvu.

2010 godine njezin rodni grad Kassel dodijelio joj je nagradu Kassela Kunstpreis i to u oblasti glazbe.

Nicole je primila umjetničku stipendiju zaklade dr. Wolfgang Zippel, što joj je i pomoglo pri izdavanju prvog albuma.

Na međunarodnom natjecanju talenata „Troubadour“ osvojila je odlično drugo mjesto.

Nicole je vrlo iskrena i otvorena osoba što je i pokazala u intervju za naš list.

        1.       Već sa 4 godine nastupate zajedno sa svojom obitelji širom Njemačke. Možete li nam nešto više reći o tome?

Tada sam bila presretna da mogu nešto dobro napraviti zajedno s mojom obitelji. Često smo kod mojih roditelja u kući izvodili probe, a ja kao najmlađa bila sam uvijek tu.

2.       Završili ste studij glazbe i germanistike, predajete u školi pjevanje, pjevate u više grupa, pišete i skadate pjesme. Kako sve to uskladite? Uspijevate li malo vremena odvojiti samo za sebe?

Sve što radim, radim iz zadovoljstva i ljubavi. Dakako, ponekad nemam dovoljno vremena za sebe, ali to mi ne smeta. Trenutno želim da sve dobro funkcionira kako bi i moji učenici bili sretni. Na bini stajati, s drugim prekrasnim glazbenicima i izvoditi glazbena djela za mene je znak blaženstva. Svjesna sam toga da druge ljude mogu napraviti sretnima, samo ako sam i ja sretna.

3.       Kao mlada glazbena umjetnica dobili ste već niz nagrada. Koliko vam znače te nagrade?

Posebno mi je drago što sam odlikovana od jednog Hrvatskog lista (Večenjakova domovnica) i čast mi je bila prisustvovati toj svečanosti proglašenja najboljih. Tu sam upoznala mnogo dobrih umjetnika.

Prošle godine sam dobila Kasseler Kunstpreis, što me jako dirnulo. Posebno sam ponosna jer sam dobila nagradu od mog rodnog grada, čime sam shvatila da se moj umjetnički rad cijeni i poštuje. To mi je dalo dodatnu snagu da radim dalje korak po korak prema ispunjenju mog sna (izdavanje mog prvog albuma).  To se eto i ostvarilo.

Drugo mjesto na kantautorskom natječaju „Troubadour“ u Berlinu me vrlo obradovalo. Prošle godine sam se prijavila za to natjecanje i rekla sam sebi „Nici, pokušaj i to, jer će sigurno biti zabavno“. I bilo je, jer sam i tu upoznala mnogo umjetnika, a i predstavila sam se novoj publici. Bilo je prekrasno.

4.       Nedavno ste objavili prvi album. Dio novca od svakog prodanog CD ide u humanitarne svrhe. Time pokazujete da vas pogađa patnja drugih. Bili ste i članica prvog hrvatskog bend-aida „Crounitas“ u inozemstvu. Koliko je važno da javne osobe učestvuju u humanitarnim akcijama?

Vjerujem da svaka osoba može doprinijeti da svijet bude malo bolji. Svaka jedinka to postiže svojim postupcima, lijepim riječima, donacijom i spremnošću da učestvuje u humanitarnim akcijama. Kao javna osoba imate više mogućnosti, jer poznavanjem drugih osoba možete lakše uticati na široke mase ljudi. Svako ko može treba dati svoj doprinos da nam bude svima bolje.

5.       Vi ste višestrana umjetnica. Pjevate RnB, soul, pop, jazz, svirate klavir i violinu. Da li ste još uvijek u traženju vlastitog pravca kojim želite da idete ili će te i dalje svoje slušaoce nagrađivati kako s baladama, tako i soul i jazz pjesmama?

Ja sam davno našla svoj stil, a to je da se ne vežem ni za jedan stil. Pišem o tome što dolazi iz mene bez razmišljanja da li je to pop, jazz, soul ili što drugo. Presudno je da to što radim bude iskreno i autentično. Stoga ne želim da se vežem za jedan stil, jer ne znam što ću sutra raditi, možda posve drugi stil Hip Hop, House...

6.       Imate li uzora u svijetu glazbe?

Uzora u pravom smislu riječi nemam. Ali divim se nekim poznatim i manje poznatim umjetnicima. Od poznatih to su npr. Joss Stone i Jamie Cullum, a od manje poznatih to su svakako moje glazbene kolege od kojih sam mnogo naučila i svakodnevno učim. Svi ljudi koje srećem imaju uticaja na mene bez obzira da li misle da dobro radim ili ne. Stoga svi susreti s drugim osobama su vrlo važni i svi mogu imati uticaj na moju glazbu.

7.       Što mislite o DORI, Hrvatskom izboru pjesme Eurovizije?

Mislim da je to jako lijepa priredba. Također mislim da je dobro da ušesnike ocjenjuje sručni Žiri i publika. U Njemačkoj se takav sustav ocjenjivanja pokazao plodonosnim.

8.       Ove godine Hrvatsku je na takmičenju Pjesma Eurovizije predstavljala Daria Kinzer pjevačica iz iseljeništva. Vi ste 2008 proglašeni za najpopularniju Hrvatsku pjevačicu u iseljeništvu (Večernji list). Logičnim se postavlja pitanje, možemo li očekivati da nas vi predstavljate na sljedećem Eurovizijskom natjecanju?

To bi mi bila posebna čast. Od srca bih rado predstavljala Hrvatsku na Pjesmi Evrovizije.

9.       Objavili ste svoj prvi album (Free). Koji su vam sljedeći planovi? Planirate li uskoro neki nastup u Hrvatskoj?

Planiram uskoro u Hrvatskoj da pjevam. Neke moje pjesme će u toku ove godine izaći i na hrvatskom jeziku. Otvorena sam prema svemu što vrijeme donese. Radujem se svemu novom.

Hvala vam na ovim iskrenim odgovorima i želim vam mnogo uspjeha u vašem radu.