Diana Brekalo – pijanistica

Za Cro-express piše Stjepan Starčević

www.cro-express.com

Diana Brekalo je rođena u Stuttgartu 1985. Godine. Za Dianu reći „zvijezda je rodjena“ bilo bi preskromno. Njezina zvijezda na glazbenom nebu sija već nekih 20 godina. Već s šest i pol godina osvojila je prvu nagradu uz najveću moguću ocjenu na natjecanju „Jugend Musiziert“. Pokrovitelj natjecanja je bio predsjednik Njemačke države. Uz publicitet koji prati takvu nagradu dobila je i stipendiju za glazbeni studij. Tadašnja osobna učiteljica Monika Giurgiuman je rano prepoznala njezin izvanredni talent. Jednako dobra je bila u glasovirskoj pratnji, solo sviranju a sve se više isticala i kao dobra kamerna pijanistica. Kao učenica glazbene škole u Stutgartu dobivala je nastavu povećanog intenziteta i bila u nadarenoj klasi (STUVO), koja se priprema za glazbeni studij. Tu nastavu je plaćalo kulturno ministarstvo Baden-Württemberga. Imala je tečaj kamerne glazbe kod profesora  Michael Uhde (listopad 1999), kod profesora Gleissnera (siječanj 2000), kao i majstorski tečaj klavira kod profesora Gerd Lohmeyer. Od ožujka 2001. je u pred klasi Stuttgartske visoke glazbene škole,a od veljače 2004 počela je sa redovnim studijem kod profesorice Sosane Rudjakov koja uživa svijetski renome. Poslije završenog osnovnog studija u Studgartu nastavila je od Rujna  2006 na Elitnom Guildhall School of Music and Drama u Londonu u klasi gospodje Prof. Joan Havill.U medjuvremenu je završila Bachelor of Music, nakon toga studira na poststudiju Master of Music.Tu stiče zvanje Master of music. Stependija od ,,Deutsche Stiftung Musikleben" joj je omogućila taj prestižni studij u Engleskoj.

Diana Brekalo je do sada nastupala u skoro svim najpoznatijim halama na svijetu. U prošloj godini (2010) izvela je Rachmaninovog 2 klavirskog koncerta u Fairfield Hall u Croydonu, Schumanovog klavirskog koncerta u Charterhouse u Guildfordu, Rahmanjinov treći klavirski koncert u Playhouse u Epsomu, Beethovenov peti „Emperor“ klavirski koncert u glavnoj dvorani Cambridga Westroad. Osim toga nastupala je u Japanu, Kini i mnogim gradovima, Njemačke, Italije, Španjolske, Francuske, Amerike, Škotske, Andore, Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Posebno ističe da bi volila da ima malo više koncerata u Hrvatskoj.

Bilo bi nepošteno ne naglasiti velike materijalne i druge žrtve njenih roditelja  pristiglih u Njemačku iz BiH i Slavonije, koji su s puno odricanja svesrdno pomagali razvoj i školovanje svoje glazbeno talentirane kćeri. Dianina starija sestra Dolores je takodje dobra pijanistica (pjeva i svira klavir), a otac Slavko je glazbeni pedagog koji je i dio svoga znanja ugradio u uspjeh svojih kćeri.

Veliki Njemački glazbeni superstar Udo Jürgens (100 miliona prodanih nosača zvuka), kad je na jednom takmičenju čuo kako Diana svira pozvao ju je da nešto odsvira na njegovom staklenom klaviru. Dijana je sjela za klavir, a Udo pored nje. Diana je odsvirala Beethovens Opus 31. Nakon toga veliki Udo Jürgens je ustao poljubio Dianu u ruku i rekao: „Bila mi je velika čast i biće mi drago ako ostaneš do kraja koncerta. Ja sam pored ove djevojčice jedna nula“. Diana je tad imala samo 15 godina. I ako je imala Backstage-ticket, odmah poslije koncerta je otišla kući uz riječi: „Moram rano u krevet jer sutra rano trebam vježbati klavir“.  Ovo upravo pokazuje kakva je Diana. Koliko dobro i rado svira. Koliko puno odricanja leži u njezinim uspjesima.

Diana je do sada osvojila mnogo odličja, a izdvojit ćemo samo neke:

1. Nagrada na internacionalnom klavirskom natjecanju u Pinerolu (Italija) 1999 godine.

1. Savezna nagrada Njemačke na natjecanju „Omladina Njemačke svira“ 1998 godine

1. Nagrada na 14. Internacionalnom klavirskom natjecanju na Ibici u Španjolskoj 2000 godine.

1. Internacionalna nagrada na natjecanju Klavirskih koncerata Croydon u Londonu 2009.

1. Nagrada Domovnica Večernjeg lista čitatelja kao najbolja glazbenica hrvatske diaspore 2010.

2. Nagrada na Mattehaes klavirski natječaj 1997.

2. Nagrada na Francusko-Njemačkom „Lions Club“, klavirsko natjecanje u Karlsruhe 2000.

2. Nagrada na Hastings klavirsom natjecanju u Engleskoj 2008.

Odličje menadzerskog direktorija na klavirskom natjecanju Jacques Samuel u Londonu.

3. Nagrada Oxford Music Competetion 2008.

Koncerti na kojima Diana Brekalo nastupa su uvijek izvrsno posjećeni, a njezin kalendar i za ovu (2011) godinu je skoro popunjen. S nadom kaže da bi vjerovatno našla u kaledaru malo mjesta za jedan koncert u Lisinskom, što bi je posebno obradovalo.

I pored mnogo obaveza Diana je uspjela da odvoji malo vremena i za čitaoce Cro-expresa.

Razgovor vodio Stjepan Starčević

Kako se i kada u vama rodila ljubav za klasičnu glazbu?

Moja starija sestra Dolores je imala sate klavira i ja sam uvijek sjedila i slušala kako moja sestra svira. Moj tata je takodje davao glazbenu nastavu maloj djeci i upriličavao dječije festivale. Tako se u meni probudila radoznalost i želja da sama sviram i nastupam. Htjela sam odmah početi sa klavirom. Tad sam imala 3 godine i uvijek sam rado vježbala klavir.

U zadnje vrijeme smo svjedoci sve većeg interesovanja mladih za klasičnu glazbu. Koliko su tome doprinijeli mladi i atraktivni glazbenici poput Vanesse Mae, Davida Garreta i vas?

Respektiram te glazbenike, ali mi smo po stilu jako različiti. Sigurno je to da mi preko medija imamo jedan dobar utjecaj na animaciju mladih za klasičnu glazbu. Ja bih samo prije Vanesse uvrstila Anne-Sophie Mutter.

U našem narodu poznata je poslovica „iver ne pada daleko od stabla“. Vaš otac i starija sestra se takodje bave glazbom. Koliku vam potporu u bavljenju glazbom pruža vaša obitelj?

Jako veliku potporu, za koju sam im jako zahvalna. Nikad me nisu tjerali i uvijek su mi bili jaka potpora na njih sam se mogla osloniti kako u Njemačkoj, tako i u inozemstvu. Nema bolje potpore od obitelji.

Kao mlada pijanistica možete se pohvaliti s bezbroj nagrada. Koju nagradu biste posebno izdvojili i zašto?

Ovisi. Svaka nagrada mi mnogo znači.Izdvojila bi moju prvu nagradu jer sam imala samo 6 godina kad sam prvi put sudjelovala na natjecanju. A poslije toga bih spomenula ove internacionalne pošto je konkurencija bila velika.

Imali ste nastupe u najpoznatijim svjetskim dvoranama. Koji svoj nastup biste izdvojili kao poseban?

I to ima sve jako individualno značenje za mene, ovisi o mnogo čemu. Neke dvorane su bile veliki doživljaj za mene i uvijek ću sjećati. Posebno ću pamtiti moje nastupe u Kini i Japanu, pošto je to jako daleko, a i Azijska kultura je mnogo drugačija. Ali naravno volim svuda nastupati.

Vi ste, slično kao i naš poznati pijanist Ivo Pogorelić poznatiji u svijetu nego u Hrvatskoj. Što je tome razlog?

Možda zato što u Hrvatskoj klasična glazba nije tako popularna ili cijenjena kao u Njemačkoj ili Francuskoj. Ja se i sama pitam zašto je to tako, pogotovo nakon što sam dobila „Večernjakovu domovnicu“, ali sam optimistična i nadam se da će se to jednog dana promijeniti u pozitivnom smislu.

Nastupali ste na TV (VIVA,SWR,Onyx(Klasik-Kids), HRT) bilo vas je u novinama, o vama je mnogo toga objavljeno. Imate li tajni koje čuvate samo za sebe. Možete li čitaocima Crowxpresa otkriti jednu svoju tajnu?

Pa znate. Tajna ne bi bila tajna, ako bi vam je otkrila.

Kad ćemo vas vidjeti u nekoj koncertnoj dvorani u Hrvatskoj?

Momentalno još nije sigurno kad, ali planiram koncert u Slatini za dane Milka Kelemena u listopadu 2011. Skladatelj prof. Milko Kelemen, inače nositelj  Evropske nagrade i ja se poznajemo već preko 12 godina, kad sam ja prvi put izvodila njegova djela „Fantastične životinje“. Ja se nadam da cemo to ponoviti na jesen.

Koji su vaši planovi za budućnost?

Prošle godine sam diplomirala dodatni Master of Music studij u Londonu koji mi je otvorio mnoge mogućnosti u Engleskoj i Njemačkoj. Jedan od takvih je nastup 09.04.2011 sa Kraljevskim Filharmonijskim orkestrom u najrenomiranijoj koncertnoj dvorani u Cadogan Hall u Londonu. U Njemačkoj imam mnogo interesantnih ponuda i planova. Treba biti strpljiv i sačekati šta će vrijeme još donijeti. Za sada sam još uvijek izmedju Stuttgarta i Londona.

Hvala vam na odgovorima. Pozdrav u ime čitalaca Croexpresa i u moje osobno ime.