Memorijalni nogometni turnir Ivan Akalović - Ićo

11.08.2012 održan je Memorijalni nogometni turnir Ivan Akalović - Ićo. Na turniru su učestvovali:

NK "RAŠK" - Rajevo Selo

FK "Ćoseti 96" - Ćoseti

NK "Polet" - Palanka

NK "Mladi Zadrugar" - Donji Rahić

NK "RAŠK" iz Rajeva Sela osnovan je 1932 godine i ove godine slavi 80-godišnji jubilej.. Takmiči se u 2. županijskoj ligi. U prošloj sezoni je osvojio 5 mjesto. Prije par dana igrao je u Županijskom kupu Hrvatske protiv trećeligaša NK "Graničar" iz Županje i u dobroj igri izgubio s 3:0. U klubu imaju 3 selekcije: juniori, seniori i veterani. Predsjednik kluba je Gabriel Breškić, a trener Luka Lučić.

FK "Ćoseti 96" iz Ćoseta osnovan je 1996 godine. Takmiči se u 3. kantonalnoj ligi Brčko Distrikt. U prošloj sezoni osvojili su 4. mjesto. Predsjednik kluba je Kasim Smajilović, a trener Ahmet Fatić

NK "Polet" iz Palanke osnovana je 1974 godine. Od ove godine takmiči se u 2 kantonalnoj ligi (Tuzlanski kanton). U prošloj sezoni osvojili su prvo mjesto u 3. kantonalnoj ligi i stekli uslove za ulazak u viši rang. Trener Palanke je Bikić Mehmed nekadašnji igrač Brčanskog Jedinstva, Izbora, G.Rahića i Rabotničkog iz Skoplja.

NK "Mladi Zadrugar" iz Donjeg Rahića osnovan 1965 godine. Predsjednik kluba je Šimić Marko (Šole), a trener Marjan Starčević.

Zanimljivosti s turnira

Pobjednik turnira je ekipa  NK "RAŠK" iz Rajeva Sela, koja je u finalu pobijedila NK "Mladi Zadrugar" iz Donjeg Rahića boljim izvođenjem jedanaesteraca.

Turnir je i ovoga puta imao internacionalni karakter, jer je na njemu nastupila ekipa iz Hrvatske (RAŠK - Rajevo Selo). Osim domaćina turnira sve ostale ekipe su nastupile po prvi put na ovom turniru. Najstariji igrač turnira  bio je Mrkonjić Milo s 50 godina, a najmljađi Smajlović Anel s 12 godina. Za vrijeme turnira dobili smo i vijest da je kapetan Ćoseta postao po drugi put otac. U toku turnira, dok je on igrao nogomet, rodila mu se kćerkica.

Sve utakmice sudio je Tarik Halilović sudac Premijer lige, a pomoćnici su mu bili: Mirko Marković i Srećko Iveljić. Kao pomoćni sudci bili su još angažirani Mato Stijepić i Juro Starčević.

Turniru je kao i dosadašnjih godina prisustvovala i obitelj pokojnog Ivana Akalovića - Iće, supruga Zdenka, kćerka Josipa, kao i brat Vid sa suprugom Marijom.

Turnir je počeo minutom ćutnje za pokojnog Ivana Akalović, a početni udarac na turniru je izveo Vid Akalović, brat Ivana Akalović - Iće. Priznanja najboljima uručila je Adriana Pavić, dugogodišnja članica kluba, a pokale najboljim ekipama uručila je Josipa Akalović kćerka Ivana Akalović - Iće.

Komisjia za praćenje takmičenja u sastavu: Ivo Markić iz Donjeg Rahića, Grga Josipović iz Rajeva Sela i Mirsad Trakošević iz Ćoseta proglasila je najboljeg igrača i najboljeg golmana turnira. Za najboljeg igrača turnira proglašen je Bahor Ismet iz NK "Ml.Zadrugar" Donji Rahić, a najboljim golmanom proglašen je Đukanović Aleksander iz FK "Ćoseti 96".

U trci na 100 metara pobijedio je kao i prošle godine Martin Starčević iz D. Rahića.

U navlačenju konopca pobijedili su: Iveljić Srećko, Milošević Boban, Aleksić Jovo, Starčević Juro i Starčević Stjepan.

Nakon tamičenja veselje je nastavljeno kao i uvijek pod šatorom uz pjesmu i kolo. Sve prisutne zabavljao je domaći band pod vodstvom Stjepana Markić. Za dobro jelo i piće pobrinuli su se Stipo i Marica  na roštilju, Soni i Mita za šankom, kao i Boba i Zorica koje su služile u šatoru. u 22 sata održan je već tradicionalni vatromet na igralićtu, koji je i ovaj put organizirao Juro Starčević. U ime organizatora veliko HVALA i svima drugima koji su svojim zalaganjem pomogli ovogodišnje održavanje turnira. Hvala sponzorima (Redstar iz Brčkog poklonio 3 lopte za turnir) kao i svima koji su svojim dobrovoljnim prilozima pomogli održavanje turnira.

Evo nekoliko slika sa turnira.