Sanda Gutić – miss Bosne i Hercegovine

Prije dvije godine namjeravao sam pisati repostažu o Sandi za CroExpress, iseljeničke novine koje izlaze u zapadnoj Evropi. Tada mi je  Danica, Sandina mama rekla: „Sačekaj još malo“. Znala je Danica da je Sanda spremna na još mnogo više. Tad je Sanda bila učesnica Austria`s next Topmodel. Postala je Sanda i model kod poznate kozmetičke kuće Jade, ali me je Danica i tada uvjeravala da još nije vrijeme da pišem o njoj reportažu. Poslije 19.06.2013 mislim da je došlo to vrijeme. Vrijeme kada se o Sandi mora pisati. Sanda je i sama tim danom napisala dio povijesti. Sanda potiče iz Donjeg Rahića u općini Brčko. To 630 godina staro selo, po prvi put u povijesti dobija svoju miss. Sanda je i zvanično najljepša djevojka u cijeloj zemlji. Brčko distrikt ovim izborom je dao drugi put zaredom najljepšu djevojku u Bosni i Hercegovini. Proglašenje najljepše održano je 19.06. u Banja Luci, nadaleko poznatom gradu upravo po ljepoti svojih djevojaka. I baš tu je Sanda pobijedila, na radost svojih roditelja koji je na svim natjecanjima prate. Prethodno je u martu ponijela titulu Miss Brčko distrikta.

Početkom rata obitelj Gutić se preselila u Austriju, najprije u Tirol gdje su radili u ugostiteljstvu. I pored teškog rada školovanju djece su posvetili veliku pažnju. Njihova dva starija sina su zaposlena. Stariji Dejan je oženjen Sandrom, takodje prelijepom mladom ženom, dok je Davor još slobodan. Prije par godina obitelj Gutić je kupila kuću u Kärntenu u blizini Klagenfurta i tu su za sada svili svoje obiteljsko gnijezdo.

Sanda Gutić je skromna 19 godišnja djevojka, visoka 178 centimetara, ide u četvrti razred srednje škole i kako sama reče želi studirati. Nadamo se da će se ovim izborom za Miss BiH njezine sve želje ispuniti. Sanda je ovim izborom stekla pravo predstavljati Bosnu i Hercegovinu na Svjetkom izboru ljepote 28.09.2013 u Jakarti u Indoneziji.

Pored Sande tu veče su još izabrani Husneta Tupković iz Tuzle, postala je njena prva pratilja, a Jelena Stevanović iz Doboja druga. Za Miss fotogeničnosti izabrana je Jovana Ninković iz Banje Luke, Miss televotinga je Selma Omerović iz Maglaja, a Miss šarma je Ljiljana Krulj iz Doboja.

Tokom izbora publiku su zabavljali Dado Glišić, Mladen Vojičić Tifa i Zele Lipovača. Dizajnerka Elvira Ćatić predstavila je svoju kolekciju "Moda od smeća", koja se sastoji od 25 haljina napravljenih od plastičnih kesa.

Krunu novoj missici predala je prošlogodišnja Miss BiH Fikreta Husić iz Brčko distrikta BiH.

Nagradni fond koji je Direkcija izbora Miss BiH za Miss svijeta predvidjela za Sandu iznosi 53.600 KM i pored boravka u Indoneziji, uključuje i aranžmane u Turskoj, Grčkoj, Beču, Makarskoj...

„Htjela bih se zahvaliti svima koji su glasali za mene. Trudit ću se da što bolje predstavim svoju zemlju na Svjetskom izboru ljepote“ izjavila je zvanično najljepša djevojka u Bosni i Hercegovini nakon proglašenja.

Sandi želimo mnogo sreće i uspjeha na Svjetskom izboru ljepote u Jakarti.

Evo nekoliko slika s izbora za Miss Bosne i Hercegovine