Mladi Zadrugar

Ml.Zadrugar ima i svoju internet stranicu, na kojoj možete saznati mnogo više o rezultatima i utakmicama koje igra. Možete nas naći na

www.mladi-zadrugar.de 

1948 godine napravljeno je nogometno igralište u Donjem Rahiću.1963 godine napravljen je tim Donjeg Rahića koji je igrao prijateljske utakmice protiv drugih seoskih ekipa sa područja Brčkog i Semberije. 1965 godine zvanično je osnovan  NK Mladi Zadrugar koji se takmičio zajedno sa još pet ekipa sa područja Brčkog (NK Mladi Zadrugar,Gornji  Rahić,Begovača,Brka,Bukvik i Brezovo Polje).

               Najveći uspjesi kluba su plasman u finale KUPA ZADRUGARA (vjrovatno 1968) i tri plasmana u polufinale KUPA JUGOSLAVIJE na području Brčkog (1970,1991 i 1992).Poslednja utakmica Mladog Zadrugara je protiv Špionice u martu 1992.godine,završena rezultatom 5:1 u korist Mladog Zadrugara.Polufinale nije završeno zbog početka rata.

               26.02.2005.godine održana je Osnivačka skupština koja predstavlja nastavak postojanja i rada kluba.Na Osnivačkoj skupštini bila su prisutna dva igrača iz prve generacije kluba(Marko Kuna i Zaim Nišić).Za doživotnog počasnog predsjednika kluba izabran je Zaim Nišić,Marko Kuna je izabran za predsjednika radne skupštine,za predsjednika upravnog odmora izabran je Viktor Jakšić,članovi upravnog odbora:Marko Kuna,Viktor Jakšić,Marko Šimić (Šole),Marijan Starčević,Cviko Sekulić,Darko Josić i Juro Ivaković.

           Mladi Zadrugar je u svojim  redovima imao uvijek i talentiranih igrača, ali niko od njih nije napravio neku veću karijeru. Iz vremena samih početaka kluba stariji se navijači sjećaju još uvijek Pinđe, Redžić Fadila - Dileta, Zaima Nišić, Marka Kune, Martina Lozić, Vida Aleksić, Osmana Šandala, Kasima, Dobojlije. A i kasnije je bilo dobrih igrača: Ivica- Ićo Akalović, Tihomir Barišić, Mato i Josip Stjepić, Marjan Šimić – Ničin, Marković Filip – Pilja, Marko Šimić – Šole, Marjan Starčević, Niko Radošević – Čelac, Juro Radošević, Darko Josić, Dragan Bekić, Goran Milošević. Naravno i u redovima sadašnje ekipe ima nadarenih igrača, ali bih svakako posebno izdvojio Martina Starčević. Možda će neko pomisliti da sam iz subjektivnih razloga došao do njega, ali ko je gledao kako Martin igra, shvatiće me u potpunosti. Martin Starčević, sin Marjana i Borke, prve nogometne korake počeo je u izbjeglištvu. Prvi klub u kome je počeo trenirati je TURU Düsseldorf, gdje je kao šestogodišnjak učio svoje prve nogometne korake. Nakon povratka u Rahić, jedno vrijeme je trenirao u Jedinstvu iz Brčkog, da bi kasnije željan igre zaigrao za Mladi Zadrugar. Trenutno je jedan od najboljih naših igrača. Kad znamo da mu je otac trenutno trener i dugogodišnji igrač našeg kluba onda i ona naša narodna poslovica, da iver ne pada daleko od panja, u ovom slučaju ima svoj pravi smisao.

           Neznam ko je bio prvi trener našeg kluba, ali ih se nekoliko izmijenilo do sada. Jedno vrijeme sastav tima su pravili sami igrači između sebe, a kada se prišlo ozbiljnijem načinu igranja, pojavila se i potreba za trenerom. Ja sam zapamtio nekoliko trenera, koji su manje ili više dobro obavljali ovaj nekada i nezahvalan posao. To su: Ivica – Ićo Akalović, Bosiok zvani Cigo iz Brčkog, Đorđe Birman, a kao treneri – igrači bili su još Stjepan Starčević, Marko Šimić – Šole, Jovo Aleksić i Marjan Starčević.

Evo nekoliko slika "Mladog Zadrugara" iz prvih godina nakon osnivanja kluba.

 

 

Slika Ml.Zadrugara (vjerovatno kraj ´60 tih godina.

1.Jakšić, 3.Ivo Šimić(Roki), 4.Vajo Sekulić, 5.Ilija Sekulić, 6.Marko Kuna, 7.Marko Šimić, 9.Blagoje Varcaković, 13.Drago Josić, 14.Ruža Šimić, 16.Vid Aleksić (Svirač), 17.Tunjko Knežević, 20.Martin Lozić, 21.Marko Lovrić(Francikin), 25.Mato Šimić, 26.Martin Starčević, 30.Ivan Kuna (Ivać), 32.Franjo Šimić

                                                                 

Slika Ml.Zadrugara iz polovine `80. god. Stoje: Ivica Akalović(Ićo), Juro Radošević,

 Marko Šimić(Šole), Juro Starčević, Marko Gutić, Jozo Markić i Niko Radošević(Čelac)

Čuče: Stjepan Starčević, Niko Gutić, Zoran Aleksić, Jovo Aleksić, Marijan Starčević, Dragan Bekić i Darko Josić

 

Mladi Zadrugar se trenutno bori u II. Županijskoj ligi Posavine. Evo nekoliko slika (sa igrališta i oko njega) sadašnje momčadi.

 

Istrčavanje na teren

Pozdrav publici

pozdrav protivniku

Ml.Zadrugar

Ml.Zadrugar

Ml.Zadrugar

sa protivnicima

Veterani

penal za naše

Trenerska klupa

u svlačionici

Darko ima riječ

dogovor kuću gradi

Marin - golman

Darko

Mirko - najbolji strijelac

mladi igrači

važan je i izgled

pred njima je budućnost

s curom na utakmicu

navijači

navijači

najvjerniji navijači

stari igrači

Tihomir Barišić - legenda

 

U Donjem Rahiću se odavnina igrao i Mali nogomet. U zaseoku Njivice bilo je i igralište za Mali nogomet gdje su se okupljali mladići i igrali nogomet. Ekipu su nazvali "Bazooka" i sa njom nastupali na različitim turnirima.

Razne ekipe iz D. Rahića su nastupale na Malonogometnim turnirima širom naše općine. Evo nekoliko slika Malonogometnih ekipa:

Ivica Akalović, Marko Šimić i Branko Šimić

slika iz starih dana

poslijeratni turnir

turnur u Beču

poslijeratna ekipa

 

 

 Ako neko ima slike o Mladom Zadrugaru ili posjeduje neke informacije neka mi javi.

webmaster@donji-rahic.com