Marjan Markić mladi nogometaš iz Austrije

Piše: Stjepan Starčević

Marjan Markić, rođ. 01.11.1990 godine u Brčkom, od majke Svjetlane i oca Joze.   Zbog ratnih zbivanja u drugoj godini s roditeljima odlazi u Austriju. Sa 4 godine počeo je igrati nogomet. Ljubav prema lopti usadio mu je otac koji je takođe igrao nogomet u nižerazrednom klubu. Visok je 1,85 m.  igra napadača i kako kaže voli da zabija golove. Prošle godine je proglašen najboljim igračem u 4. Austrijskoj ligi, a takođe je bio i najbolji strijelac lige s 28 golova iz 28 utakmica. Dobra igra i golovi privukli su pažnju i većih klubova. Bio je na probi u Lienzu, ali je ipak prešao u SC/ESV Parndorf, gdje je nastavio s dobrim igrama i davanjem golova . Trenutno igra u 2. Austrijskoj ligi i nada se dobrim igrama privući pažnju klubova iz prve Austrijske ili Njemačke lige. Živi s roditeljima u okolini Eisenstadta. Rado se odazvao razgovoru za list "CroExpress" i portal Donjeg Rahića. Evo o čemu smo pričali.

Kako si se snašao u novon klubu?

Početak je iznad mojih očekivanja. Svi su me u klubu jako dobro prihvatili. Trenutno sam drugi strijelac lige. Očekujem da mi ovo bude odskočna daska za još veći klub.

Šta misliš, kako se lakše probiti u nogometu. Kao napadač ili kao odbrambeni igrač?

Mislim da je nama ofanzivnim igraćima lakše. Naše se greške lakše opraštaju. Mediji više pišu o napadačima, što je i razumljivo jer se radi golova igra nogomet. Napadači su više traženi i njihova se igra više prati.

Kakvu podršku imaš od roditelja u bavljenju sportom?

Još uvijek živim kod roditelja. Tu mi je najbolje. Da mi roditelji nisu takvi neznam da li bih uspio postići to što sam do sada postigao. Majka i otac me prate na svaku utakmicu. Moj brat takođe igra nogomet, a sestra me takođe često prati na utakmice.

Profesionalno se baviš nogometom. Imaš li vremena za sebe, za izlaske i djevojke?

Imam djevojku i za nju nalazim vremena. Drugi hoby nemam i potpuno sam skoncentriran na nogomet. Nogomet igram jer ga volim I nije mi u prvom planu novac. Radije igram u klubu gdje je atmosfera dobra, makar i za manje pare.

Kako često ideš u domovinu?

Rado idem u Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu, ali nažalost nemam toliko vremena koliko bih rado proveo tamo. Godišnje uspijem jedan do dva tjedna provesti u domovini.

Igraš i živiš u Austriji, a imaš Hrvatsku putovnicu. Za koju zemlju bi rado zaigrao?

Želja mi je zaigrati za Hrvatsku, ali ako bih dobio poziv od Austrijskog nogometnog saveza, onda bih dobro razmislio, jer se tako nešto ne odbija lako.

Šta misliš kako će „kockasti“ proći u Brazilu na WM?

Nadam se da će daleko dogurat naši dečki, mislim da će najmanje do polufinala uspijet...i vjerujem u njih jer oni igraju sa srcem za „lijepu našu“ jer i dečki će sve učinit i srce ostavit na terenu da bi što bolji plasman za Hrvatsku postigli.

Kakav tip igrača ti se najviše sviđa?

Najviše sam volio gledati Ronalda, dok je još igrao. Trenutno mi se najviše sviđa Modrić, a kao napadač najbolji je Mandžukić. On je baš kompletan igrač. Mislim da pravi napadač mora biti prgav i spreman na sve samo da postigne pogodak. Volim davati golove, ali više mi je stalo do uspjeha cijele ekipe za koju igram.

Kao profesionalni igrač nikad neznaš gdje će te odvesti igrački put. Kako ti pada život odvojen od obitelji?

Kad sam na pripremama onda sam odvojen od obitelji. To mi teško pada jer sam navikao na punu kuće, ali znam da ću se morati i na to naviknuti.

Koji su ti planovi za budućnost?

Volio bih u ovoj sezoni zabiti 20 golova, pola sam već postigao. Zatim bih volio zaigrati u prvoj Austrijskoj ili Njemačkoj ligi. Naravno rado bih igrao I za drugu Njemačku ligu, jer je to najbolja druga liga na svijetu.

Hvala vam na razgovoru za naš portal i  mnogo uspjeha u nogometu.

Evo nekoliko slika Marjana Markić