Iva Gutić – četvorostruka prvakinja Austrije u odbojci

Razgovor vodio: Stjepan Starčević

Razgovor je objavljen i u novom broju CroExpressa

Iva Gutić je rođena 30.08.1997. godine u St. Jochan u Tirolu. Njezini roditelji Dragica i Vlado su iz Bosanske Posavine točnije iz okoline Brčkog, iz Donjeg Rahića. Iva se,  kao i njezin stariji brat Boris bavi sportom od ranog djetinjstva. Visoka je 187 cm i prvo je trenirala košarku, a zadnjih pet godina tranira odbojku. Igra za ATSC Wildcats iz Klagenfurta. Iva je bila sa svojom ekipom 4 puta prvak Austrije, a prvak pokrajine Kärnten je bila 13 puta sa raznim uzrastima. Iva je rado pristala na razgovor za naš portal.

Kako često imaš treninge?

Treniram 4 puta tjedno odbojku u hali, a dodatno imam treninge i u teretani.  Svaki vikend imamo utakmicu.Na treninzima treniramo tehniku i skok, a sve više vremena posvećujemo i taktici.

Kako uskladiš obveze u školi i sportu?

U školi dobro pazim za vrijeme predavanja, pa mi je potrebno malo vremena za učenje, tako da mogu više vremena posvetiti treninzima. U školi moramo imati dobre ocjene, jer treneri vode računa da smo dobri učenici. Ako neko ima loše ocjene ne može trenirati niti igrati utakmice. U školi dajem sate pomoći iz matematike za mlađe razrede u našoj školi. Volim matematiku i to mi je najdraži predmet. Volim i slikati, pa ponekad naslikam i po neku sliku.

Imaš li vremena za izlaske s društvom?

Iz kluba nam preporučuju da pazimo kad izlazimo jer za utakmicu moramo biti uvijek spremne.

Već dvije godine igraš za mladu reprezentaciju Austrije, kako su te prihvatili u reprezentaciji?

U reprezentaciji Austrije igraju još dvije Hrvatice. Inače iz škole koju pohađam igraju tri djevojke za reprezentaciju, što naša škola do sada nije nikad imala. U reprezentaciji se zbog navedenog osjećam super. Inače s reprezentaciom sam igrala na turniru u Mariboru, zatim sam igrala kvalifikacije za EM u Ukrajini.

Kako izlaziš na kraj s povredama?

Odbojka je sport gdje se često povređuje. Iako imam tek 16 godina do sada sam imala puno povreda. Pošto puno skačemo najčešće stradaju odskočni zglobovi. Kod mene je ove godine pukao ligament i na lijevom i na desnom odskočnom zglobu.Nedavno mi je pukao križni ligament, pa trenutno ne treniram. Ovo su ustvari „normalne“ povrede kod odbojkaša, pa se nadam da ću uskoro opet igrati.

Igrala si protiv Hrvatske. Kako si se osjećala?

Malo je čudan osjaćaj kad igraš protiv svojih. I pored toga sve dajem od sebe za pobjedu moje ekipe.

Tvoj se brat takođe bavi sportom?

Boris trenira Thai box. To je najgrublji borilački sport. Dugo godina bavio se boksom, ali privukao ga je Thai box jer može u tom sportu koristiti i noge.

Koliko je važna uloga obitelji. Prate li te roditelji u sportu kojim se baviš?

Jako sam zadovoljna podrškom mojih roditelja. Tata me vozi na treninge i utakmice. Imam osjećaj da su moji roditelji više naklonjeni sportu kojim se ja bavim, ali treba znati da je moj brat stariji i samostalniji, pa mu nije potrebna roditeljska pratnja kao meni. Tata je više optimističan što se tiče sportova kojim se bavimo, dok se mama više plaši da se nebi povrijedili.

Koji su tvoji životni ciljevi?

Svjesna sam da se od odbojke ne može živjeti, jer to je sport koji ne privlači mnogo sponzora, pa se zbog toga moram posvetiti i osobnoj naobrazbi. Planiram studirati medicinu u Grazu, a ako ne uspijem da se upišem onda ću matematiku u Pragu. Sportom se želim i dalje baviti uz učenje, kao i do sada. Škola mi je na prvom mjestu, jer znam da jedan pogrešan skok može značiti kraj karijere.

Razgovoru je prisutvovala Ivina  majka Dragica. Iskoristio sam priliku da joj postavim jedno pitanje.

Koliko pratiš nastupe svoje djece?

Borisa nisam nikad gledala, niti želim gledati njegove borbe. Ne mogu podnijeti da mi dijete dobije udarac. Ivu gledam često i drago mi je biti na njezinim utakmicama.

Evo nekoliko slika Ive Gutić

Iva čita CroExpress

Iva s ekipom

Iva u akciji

dogovor

Iva u akciji

Iva s reprezentaciom Austrije